piątek, 14 sierpnia 2015

GAZPACHO na upał

Gorąco, prawda? Jeść się nie chce ale jeść trzeba. Dlatego z pomocą przychodzi nam Gazpacho - pyszny, hiszpański chłodnik idealny na upały. Esencjonalny, ostry, bardzo pomidorowy. Robi się go szybko i prosto.
Czego potrzebujemy?

- Kilku obranych pomidorów, pokrojonych w drobną kostkę.
- Soku pomidorowego i soku wielowarzywnego (możemy zrobić sami np. z pomidorów, buraków, selera) - ilość zależy tak naprawdę od wielości garnka.
- 5 ząbków czosnku - obieramy je i przeciskamy
- Papryki (każda będzie dobra) - drobno posiekanej
- 4-5 ogórków zielonych (możemy zaszaleć i dodać jeden kwaszony lub małosolny) - ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach
- 1 cebuli, drobno posiekanej
- Świeżej bazylii - tyle ile lubimy, kilka liści
- Soli, pieprzu, ostrej papryki - do smaku, dowolnie
- Opcjonalnie starte rzodkiewki

Jak przygotowujemy Gazpacho? Po prostu łączymy składniki, wstawiamy zupę do lodówki i czekamy około 5 godzin. Jemy prosto z lodówki zagryzając świeżą bagietką. Jest moc! Gwarantuję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz