poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Śledzik pod zajączkiem

Dziś początek kulinarnego cyklu Wielkanocnego. Zaczynamy sałatką śledziową. Pewnie ją znacie, ale doprawiacie inaczej.

Jej składniki to pokrojone w kostkę: jajka na twardo, ogórki kiszone, upieczone i obrane ze skórki (po upieczeniu!) ziemniaki oraz 2-3 szalotki. I opcjonalnie natka pietruszki.

A jak ją doprawiamy? Otóż: mieszamy majonez pół na pół z jogurtem naturalnym i dodajemy 2 łyżki musztardy. Do tego świeżo mielony pieprz, płaska łyżka octu winnego. Z solą należy uważać, bo i śledź i ogórki dają często czadu w tym względzie. 

Właściwie wychodzi nam coś a la kartofel salad ze śledziami. Czyli jest pysznie! Bo śledzie to najlepsze słodycze, prawda?

I jeszcze dekoracja! Jajka na twardo, plasterki marchewek, groszek zielony, koperek i pieprz, które stworzą nam piękne zajączki "wysiadujące" sałatkę.

Na sam koniec drugi element dekoracji stołu - dla każdego gościa jego własne jajko z serwetką, tworzące kolejne zajączki. Żeby było nie tylko smacznie ale i ładnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz