wtorek, 14 kwietnia 2015

JARZYNOWA inaczej

Generalnie jarzynowa to zawsze dobry pomysł. I niekoniecznie nudny, bo zawsze można zrobić ją inaczej. 

Dziś zaproponujemy wam jeden z najciekawszych, naszym zdaniem, przepisów na tę zupę.

Zaczynamy od upieczenia ulubionych warzyw. Kawałki ziemniaków, cukinii, dyni, marchewki - czego tylko chcecie - wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, lekko solimy i pieczemy. Możemy dodać bakłażany, cebulę, naprawdę wszystko co macie akurat w domu.

Upieczone warzywa przekładamy do garnka z bulionem. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką, pieprzem i kminkiem mielonym oraz, dość obficie, cukrem. Dusimy chwilę, następnie studzimy i miksujemy na krem. Potem dodajemy przecier pomidorowy (jeśli mamy swój własny, uważajmy z dosładzaniem!) i dokładnie mieszamy. I zupa gotowa. 

Z czym ją podać? My proponujemy grzanki. W każdym domu z pewnością znajdzie się kawałek czerstwego pieczywa. Może być jasne, może być ciemne. Do tego jeden ząbek czosnku (najlepiej z wyciskarki), odrobina ulubionych ziół i rozgrzana patelnia z odrobiną masła i oliwy, na którą wrzucamy pokrojone w drobną kostkę czerstwe pieczywo, czosnek i zioła. Smażymy na chrupko i gotowe!

Co jeszcze? Jeśli mamy ochotę na tej samej patelni uprażyć możemy jeszcze garść pestek: dyni lub słonecznika, i nimi również okrasić naszą zupę.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz