czwartek, 9 kwietnia 2015

Jajko sadzone!

Wbrew pozorom nie jest łatwo przygotować idealne jajko sadzone. Dziś zdradzimy wam naszą metodę, dzięki której wychodzi super!

Po pierwsze jajko musi być zimne, z lodówki. Po drugie tłuszcz na patelnię musi składać się nie tylko z masła, ale również z oliwy (w proporcjach 90% masła, 10% oliwy). Po trzecie potrzebujemy również odrobiny wody, przykrywki oraz soli i pieprzu.

No i nagrzewamy patelnię, rozpuszczamy na niej tłuszcz i na niego dajmy niewielką ilość soli. Na to wybijamy jajko, które z wierzchu również solimy a dookoła podlewamy niewielką (dosłownie kilkanaście kropel) ilością wody. Przykrywamy i smażymy niecałą minutę. Następnie odkrywamy i jeszcze sekunda, jeszcze momencik. I gotowe. Na talerzu posypujemy jajo świeżo mielonym pieprzem i voila!

A do czego pasuje jajko sadzone? Do śniadania, to wiadomo. Ale jest również znakomitym dodatkiem do obiadu. Idealnie pasuje do kaszy gryczanej i młodych ziemniaków. Prawdę mówiąc młode ziemniaki z koperkiem, szparagi i jajko sadzone to jeden z najsmaczniejszcyh wiosennych obiadów, jaki można sobie wyobrazić. 

Smacznego!!!

Ps. Dziękujemy naszej przyjaciółce Marcie za piękne zdjęcie jaja! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz