Koreański Artysta, Yeonju Sung, stworzył serię projektów zatytułowaną
Wearable Foods. Zdjęcie, które widzicie, przedstawia jedną z jego prac. Wiecie
już z czego zrobiona jest sukienka? Tak, to bakłażan. Jedno z najwspanialszych
warzyw, którego smak uszlachetnia kuchnię niejednego kontynentu.
Psianka podłużna, bo tak brzmi prawidłowa nazwa bakłażana,
uważana jest za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. W tropikalnych klimatach
hodowane są różnorakie odmiany oberżyny. W Polsce poznać się dała jeszcze jako „złote
jajka” - sprzedawana jako roślina doniczkowa ozdobna, często mylona z papryką.
Oberżyna ma nawet swoje święto – Święto Bakmana, obchodzone
10 marca. Tego dnia spożywa się wyłącznie bakłażany – najlepiej nadziewane
mięsem. I to właśnie jeden z dwóch przepisów, jakie chciałybyśmy Wam dzisiaj zaprezentować.
Bakłażany nadziewane:
Mięso mielone wieprzowo – wołowe należy podsmażyć na patelni
z solą, pieprzem i oregano. Niech będzie jeszcze surowawe. Następnie trzeba dodać to
niego przesmażoną cebulę z czosnkiem i
świeży, zielony groszek (mrożony jest całorocznie dostępny,
wystrzegajcie się raczej tego z puszki). Oberżynę kroicie na pół, wydrążacie,
skrapiacie sosem sojowym i nadziewacie mieszanką mięsa i warzyw. Wkładacie do
piekarnika na około 30min. Na sam koniec na bakłażany połóżcie cienkie plastry
mozarelli i zapieczcie raz jeszcze. Do tak przygotowanych psianek, najlepszy
jest sos jogurtowy z dodatkiem świeżej kolendry.
Bakłażany w cieście:
Oberżynę kroimy w grubą kostkę, solimy i odstawiamy na bok.
Posolona odda gorzki sok. W tym czasie należy przygotować ciasto piwne z jasnego piwa, mąki i jajka. Ciasto solimy, pieprzymy i dodajemy do niego łyżeczkę cukru. Kostki odsączonego już bakłażana zanurzamy w nim i smażymy na głębokim oleju. Jeżeli lubicie ziarna sezamu, również
można dodać je do ciasta. Ładnie skomponują się z sosem, jaki przygotujecie. A dip do tego dania jest prosty, jednak wymaga zrobienia
dzień wcześniej. Składają się na niego jedynie 2 rzeczy - ciemny sos sojowy i drobno posiekany czosnek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz