czwartek, 26 lutego 2015

Kurczę w pomarańczach

Dziś podamy wam przepis na pysznego, niewymagającego kurczaka. Sekret tkwi w zamarynowaniu go wraz ze wszystkimi składnikami na aż 24 godziny przed pieczeniem (jak na zdjęciu). I teraz najważniejsze: w czym marynujemy?
- starty świeży imbir
- posiekany czosnek
- curry lub po prostu kurkuma
- cebula (najlepiej szalotki)
- 5-6 pokrojone pomarańcze
- pieprz cayenne
- papryczki chili
- sól lub sos sojowy
- oliwa
- sok z 1 cytryny
- 2-3 łyżki cukru

Wszystko to mieszamy z pałkami (lub całymi udami) kurczaka i na 24 godziny wstawiamy do lodówki. Następnie pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Czas pieczenia zależy od tego jak duże będą nasze kawałki kurczaka, jednak nie powinien przekroczyć 1,5 godziny aby kurczak był soczysty.

Z czym najlepiej go jeść? Z ryżem jaśminowym, z kaszą pszeniczną lub po prostu ze świeżą bagietką. I rękami! Popijając białym, schłodzonym winem. Posmakuje na pewno każdemu! Tak, kurczak także.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz