Z 2500 gatunków krewetek
wybieramy te, które lubimy najbardziej. Byle nie bałtyckie
liliputy, używane jedynie jako przynęta. Nimi się nie najecie.
Najlepsze będą zawsze te świeże (dostawy świeżych owoców morza
w Polsce przypadają na czwartki), nie mrożone. Krewetki zwierają
znikome ilości tłuszczu a ich mięso jest zdrowe i wyjątkowo
smaczne.
Nasz przepis jest prosty
zaś jego realizacja zajmuje niewiele czasu.
Musicie rozpuścić masło
na patelni, wrzucić drobno posiekany czosnek, wrzucić krewetki,
posolić, skropić sokiem z cytryny. Podlać koniakiem lub winem (na
pełną patelnię krewetek kieliszek lub dwa półsłodkiego wina).
Zredukować sos. Dodać świeżą, drobno pokrojoną papryczkę chili
i posypać obficie pietruszką. Zdjąć z ognia.
Podawać po 6 rozłożonych
promieniście krewetek polanych sosem. Do tego grzanki z bułki
skropione olejem palmowym. I kieliszek białego wina. I smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz