wtorek, 3 kwietnia 2012

NAJSMACZNIEJSZY OWOC MORZA


Z 2500 gatunków krewetek wybieramy te, które lubimy najbardziej. Byle nie bałtyckie liliputy, używane jedynie jako przynęta. Nimi się nie najecie. Najlepsze będą zawsze te świeże (dostawy świeżych owoców morza w Polsce przypadają na czwartki), nie mrożone. Krewetki zwierają znikome ilości tłuszczu a ich mięso jest zdrowe i wyjątkowo smaczne. 

Nasz przepis jest prosty zaś jego realizacja zajmuje niewiele czasu. 

Musicie rozpuścić masło na patelni, wrzucić drobno posiekany czosnek, wrzucić krewetki, posolić, skropić sokiem z cytryny. Podlać koniakiem lub winem (na pełną patelnię krewetek kieliszek lub dwa półsłodkiego wina). Zredukować sos. Dodać świeżą, drobno pokrojoną papryczkę chili i posypać obficie pietruszką. Zdjąć z ognia.

Podawać po 6 rozłożonych promieniście krewetek polanych sosem. Do tego grzanki z bułki skropione olejem palmowym. I kieliszek białego wina. I smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz