wtorek, 27 marca 2012

CUMBERLAND – świąteczny i wcale nie taki angielski


 

Zbliżają się święta, więc chcemy przedstawić Wam jeden z najwspanialszych sosów do zimnych mięs. Cumberland, bo o nim mowa, pochodzi z Wiednia (Nie! Nie jest sosem brytyjskim!)

Niezmienną bazę sosu stanowi galaretka z czerwonej porzeczki, czerwone wino i miąższ pomarańczy. Poza tym świat dodaje do niego różności; imbir, musztardę, chrzan, limonkę, cukier, etc.

Nasz przepis wydaje się być najsmaczniejszy i idealnie komponujący się z wędlinami serwowanymi na wielkanocnym stole (pasztety, domowej roboty; schab, szynka, polędwica).



Cumberland firmowany przez GS to; 

- galaretka z czerwonej porzeczki, 
- miąższ dojrzałej pomarańczy, 
- kilka łyżek czerwonego wytrawnego wina
- kilka łyżek świeżo startego chrzanu. 

(Jeśli wino wytrawne zastąpicie półsłodkim należy skropić sos sokiem z cytryny). 


 I voila! A raczej: GUTEN APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz