Zbliżają się święta, więc chcemy przedstawić Wam jeden z
najwspanialszych sosów do zimnych mięs. Cumberland, bo o nim mowa, pochodzi z
Wiednia (Nie! Nie jest sosem brytyjskim!)
Niezmienną bazę sosu stanowi galaretka z czerwonej
porzeczki, czerwone wino i miąższ pomarańczy. Poza tym świat dodaje do niego
różności; imbir, musztardę, chrzan, limonkę, cukier, etc.
Nasz przepis wydaje się być najsmaczniejszy i idealnie
komponujący się z wędlinami serwowanymi na wielkanocnym stole (pasztety,
domowej roboty; schab, szynka, polędwica).
- galaretka z czerwonej porzeczki,
- miąższ dojrzałej pomarańczy,
- kilka łyżek
czerwonego wytrawnego wina
- kilka łyżek świeżo startego chrzanu.
(Jeśli wino
wytrawne zastąpicie półsłodkim należy skropić sos sokiem z cytryny).
I voila! A raczej: GUTEN APPETIT!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz