- Sos bazyliowy (wytrzyma kilka tygodni w lodówce, także możecie zrobić potężny słój) – to drobno pokrojona bazylia, posiekany czosnek, oliwa z oliwek i kilka listków świeżej mięty. Do tego sosu, już bezpośrednio przed podaniem z makaronem, należy dodać dowolne orzechy (piniowe, włoskie, posiekane laskowe) i ser pleśniowy. Mile widziany jest również szpinak, usmażony wcześniej na patelni z szalotką i czosnkiem. To domowej roboty „Pesto” jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju makaronu. Sama baza sosu bazyliowego (ta przygotowywana w słoiku) jest wyśmienitym dipem, jeśli zachowa się odpowiednią gęstość.
- Pomidory zapiekane z bazylią to proste i smaczne, a przede wszystkim lekkie danie. Pokrojone w poprzek pomidory układamy na blasze do pieczenia i obficie obkładamy bazylią. Lekko solimy je, pieprzymy i posypujemy szczyptą cukru. Na każdą połówkę pomidora kładziemy również 2-3 plasterki czosnku. Tak przygotowane owoce pieczemy 30min w nagrzanym do 180stopni piekarniku. Przed podaniem posypać je można pokruszonym serem feta i koniecznie udekorować świeżymi listkami bazylii!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz