środa, 25 września 2013

Papryka faszerowana wątróbką i chałką

Paprykę każdy umie zrobić, po swojemu. Proste zupy - kremy paprykowe (przepszne i jesienne!), wszelkiej maści gulasze. Paprykę marynowaną, sałatki z papryką. Ja jednak chciałam zaproponować wam pyszny sposób nadziewania papryki, być może nieco pracochłonny, ale efekty są powalające.

Jedna rzecz - jeśli ktokolwiek z Was nie lubi wątróbek zastąpcie mielone wątróbki mielonym mięsem dowolnym, zgodnie z upodobaniami. Niech będzie mielony indyk albo wieprzowina. Co tylko lubicie.

Zatem czego potrzebujemy?

- namoczonej w mleku chałki
- mielonej, usmażonej wątróbki/mięsa
- garści rodzynek
- pęczku natki
- 1 jajka
- cebuli
- soli, pieprzu, ulubionych ziół

Jak robimy?

Chałkę moczymy w ciepłym mleku a następnie delikatnie rozgniatamy. Mięso smażymy i mielimy lub siekamy (zgodnie z preferencjami). Cebulę kroimy dowolnie i smażymy aż zmięknie i zrumieni się. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy, wbijamy jajko. Bardzo drobno siekamy pęczek natki i dodajemy również. Do tego wrzucamy garść namoczonych wcześniej we wrzątku rodzynek. 

Papryki ścinamy "z góry" i pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy je i pieczemy do pełnej miękkości i lekkiego zrumienienia. (około 30-40 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku). 

Jeszcze tylko jedna uwaga - nadzienie pasuje też idealnie do kurczaka (jednak wtedy wiadomo, wątróbki nie zastępujemy innym mięsem i mielimy ją, nie siekamy). 

Dziękuję za uwagę, smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz